BACKEN
Prostens pizza och annat kul på Skrea backe
Med åren har jag insett en sak. Och det är att jag är en drömförverkligare. Inte minst när det kommer till den luddiga gränsen mellan privatliv och arbete som jag och min familj lever med. För att vi valt det och för att, just det, förverkliga drömmar!
Jag vet exakt dag och tid när mina två barn föddes, men också det exakta klockslag när jag fick syn på prästgården i Skrea backe utanför Falkenberg för första gången. Den gård som en valborgsmässoafton 2012 blev hem och arbetsplats för mig och min familj.
Sedan 2013 driver jag och min man tillsammans med fantastiska medarbetare Prostens pizza i den gamla lada på gården som också är min studio. Vi delar trädgården inte bara med alla de djur som med åren fylls på här på gården (var ska det sluta…) utan också alla de tusentals pizzagäster som kommer från när och fjärran för att ta del av något av det roligaste som jag och min man Marcus Nordgren gör. En vardagsrums-pizzeria där vi enbart utgått från en sak; vad vill vi ha när vi går på krogen? Vare sig vi är i Brooklyn, Berlin eller bredvid en gödselstack på den svenska västkusten. Vi eldar igång den gamla stenugnen ca 2 helger i månaden, dukar upp långborden och ställer ut skylten på Skrea Backe. Vi har öppet året om, men med utökade öppettider och dessutom uteservering under högsommaren. Vi lägger ut öppettiderna här och i våra sociala medier ungefär 1-2 månader i förväg. Hos oss har vi också konferenser, mycket privata bokningar, bröllop, event och fester. Likaså är vi alltid hungriga på både pizza och kunskap så vi håller regelbundet populära pizzakurser.
Skrea backe är ett paradis att bo på för den som älskar mat och duktiga producenter och bönder. Bredvid oss bor lantbrukaren Daniel som tillsammans med sin familj driver en ekologisk mjölkgård, är delägare i byns lilla mejeri Skrea ost där man också hittar Monika som tillsammans med gänget på Kullsgärde gård säljer fantastisk yoghurt, mjölk som den smakade förr och goda ostar. Dessutom har gänget på Kullsgärde gård lamm som betar nere på naturreservatet vid havet och är de godaste lamm jag kanske ätit.
I byn hittar du dessutom, på andra sidan vinodlingen, Skrea matbruk. Det är Prostens systerkrog som också har öppet ca 2 helger i månaden året om, med utökade öppettider under högsommaren. Här handlar det om smårätter och hemgjord pasta på riktigt. Delar precis som Prostens en självklart kärlek till producenterna i vår omgivning och dryck från ”när och mestadels Europa”. Här har vi lite mer svängrum samt stor veranda under tak vilket gör att vi kan ta lite större sällskap i lokalen. Perfekt för större bröllop, konferenser, fester och event, men precis lika intimt och härligt om man är ett mindre gäng. Här har vi också workshops, pasta-kurser och special-arrangemang, t ex Skrea sunday feast som vi anordnar då och då under året. Vi planerar också för en dygnet runt-öppen butik samt produktionskök där små livsmedelsproducenter kan hyra in sig.
Ni ser, skrea backe är ett paradis som med sitt läge ett stenkast från E6an är väl värt ett besök. Och har jag nämnt att vi är sjukt bra på att samarbeta här i Falkenberg? Besök Falkenbergs skafferi (länk) och låt dig övertygas!
FINNS I BACKEN