Om Lisa Lemke 

Lisa Lemke är frilansande matkreatör, matstylist och tv-kock. Hon arbetar med att laga, prata, skriva och styla mat för tidningar, böcker, radio, tv och reklam. Sedan drygt tio år tillbaka har vi kunnat följa hennes avslappnade, kreativa och glimtfyllda inställning till matlagning och recept-skapande i våra svenska mattidningar, dagstidningar och veckotidningar, men även i utländska tidningar. 

Lisa, född 1981, växte upp i de småländska skogarna i det lilla samhället Skillingaryd. Efter nedslag i Skottland, Umeå och flera år i Göteborg bor och verkar hon sedan 2006 i Falkenberg. 

Den gamla prästgården på landet strax utanför västkustpärlan är basen för hennes matskapande. Här, i alla de kök som vi hittar både inomhus och utomhus på gården, möts smaker från när och fjärran. Att laga mat i säsong, och helst på närproducerade råvaror, är en stark drivkraft och tillsammans med inspiration från hennes många resor världen över skapar hon recept utifrån en enkel matfilosofi; matlagningen ska vara enkel, rolig och locka till gemenskap vid matbordet. Att laga god mat ska inte vara svårt och inte behöva förknippas med någon form av prestige.

Lisa älskar prylar, särskilt köksprylar.  Med åren har hon samlat på sig ett imponerande lager av tallrikar, grytor, små skålar, konstiga stekpannor, bord och glas. För att inte tala om bestick. Lisa är galen i bestick. Gamla, nya, skeva, rostiga, pråliga, enkla. Lisa har så mycket gafflar, knivar, skedar, köksknivar och annat att hon har ett helt skåp fyllt till sprängningsgränsen.

- När jag öppnar mina stora lådor med bestick känner jag mig lite som Joakim von Anka. Jag vill bara bada i dem! 

Lisa stylar alla sina egna produktioner, för tidningar och sina egna böcker, men jobbar även med reklam på olika sätt och styling av andras kokböcker. 

Böcker och i synnerhet kokböcker är något som ligger Lisa särskilt varmt om hjärtat. Och det har under åren blivit ett gäng kokböcker med Lisas särpräglade stil och lättsamma matlagning. Bland annat storsäljarna Till grillat (2011) och Till Sommaren (2012) och nu kommande Allt i en gryta (hösten 2013). Alla dessa titlar utgivna på Bonnier Fakta. Till Sommaren och Till Grillat har båda gjort succé i Sverige och har även sålts till Norge, Finland, Tyskland, USA och den övriga engelsktalande marknaden. Till Grillat belönades 2011 även av Svenska Måltidsakademien i priskategori Speciallitteratur – metod. 

Under hösten 2012 började Lisa, som tidigare jobbat med TV i form av lördagsunderhållningen Sommarkväll på SVT 2011, som programledare för Mitt Kök på TV4. Här bjuder hon tillsammans med kocken Tommy Myllymäkki på matinspiration två gånger dagligen, måndag till lördag, i det populära morgonprogrammet Nyhetsmorgon. Detta är något som hon kommer fortsätta med under hela 2013. 

 

Hur började det? 

Lisa är inte klassiskt skolad kock och brukar med respekt för alla tappert kämpande och utbildade kockat just inte kalla sig för kock. 

- Jag lagar helt enkelt mat, precis som vem som helst. Och min matlagning har växt fram; från barnsben och upp i vuxenlivet. Genom ständiga äventyr i föräldrarnas kök, misslyckande, experimentslusta och nyfikenhet. Smaker jag mött på resor, via vänner och familj, klassiker i mor- och farföräldrarnas kök. Jag är väl vad man kan kalla själv- och livslärd och tack vare att jag har världens roligaste jobb vill jag hela tiden lära mer. Jag är nämligen konstant hungrig och nyfiken. 

 

Det här visste du inte om Lisa…

Fram till 12 års ålder var Lisa säker på att hon skulle bli bonde. Hon tillbringade all ledig tid på bondgården i närheten av familjehemmet, samlade på ko-namn ur insemineringskataloger och med lite efterkonstruerad sanning skulle man kunna säga att det var här som hennes karriär som matskribent tog sitt uttryck. Sommaren mellan 1:an och 2:an skrev hon nämligen Berättelsen om den stora Morotten. En saga om en journalistarbetande morot som fick sin fortsättning även nästföljande sommarlov. Men istället för att bli bonde, ställdes siktet efter ett studiebesök på Jönköpingsposten istället in på att bli journalist.  Men det brinnande intresset för matlagning drog henne så småningom in på andra banor. ¬För när Lisa under universitetsstudierna insåg att hon hellre pratade om kanelbullarna, grilltekniker och blåbärspajerna som personerna hon intervjuade bjöd på, föddes på småländskt entreprenörsvis drömmen och visionen om att kunna kombinera de två passionerna skrivandet och matlagningen. Och bonde-drömmarna då? Lisa köpte sig för några år sedan en rejäl ardenner och får idag istället nöja sig med att ha en bondgård och en vinodling som närmsta grannar.

 

Dofter jag älskar:

- Brynt smör

- Brunnen ko-skit och nyslaget hö

- Rivet citronskal

- Kött på hett grillgaller och rök i (nästan!) alla dess former.

- Nytryckta kokböcker

 

Laga mat som Lisa..

… och gör slut med middags-tristessen! Lisas populära och prisade kokböcker hittar man i tusentals kök världen över. Vill du också ha en Lisa i köket? Klicka dig vidare och bygg ut kokboks-hyllan.